STARTSIDA
En koloss med rent samvete. Den stadiga Buicken från 1971 har en V8 på 7,5 liter som byggts om till bränsleinsprutning och etanoldrift.

 

 

Kravmärkt raggarbil

Av Olle Wilson, artikel i DN 23 april 2005


Nu har det blivit tätare mellan etanolpumparna i Sverige och allt fler kan köra miljövänligt. Olle Wilson har byggt om sin Buick 1971 till bränsleinsprutning och programmerat om databoxen för etanoldrift.

 

Nyhet! Etanol
Ett chip som anpassats för etanoldrift med ändrad tändkurva och bränsleoptimering. Finns till GM-bilar 1986 och framåt.

Etanolchip 2400:-

 

 

 

 

 

 

 

Amerikanska bilar är inte direkt förknippade med miljöhänsyn. Men faktum är att USA legat långt före oss européer med att minska bilarnas utsläpp. EGR-ventil fanns redan på 60-talet och 1974 infördes krav på katalysator och blyfri bensin, något som vi i Sverige väntade med till 1989. En amerikansk bil som importerades till vårt land under 70-talet kunde inte registreringsbesiktigas utan att katalysatorn togs bort eftersom bilen måste anpassas till våra primitiva avgasregler.
I efterhand tycks detta absurt men situationen idag är minst lika märklig när det gäller etanol. Enligt nuvarande regler ska en bil köras på det bränsle som den är konstruerad för och på en ny bil gäller inte garantin om man häller etanol i tanken, såvida det inte är en hybridbil. Men fordon tillverkade före 1976 berörs inte av avgasreglerna och får därför köras på miljövänligt bränsle.
Vägverket arbetar med en utredning om detta som ska vara klar i oktober 2005.


- Det kommer sannolikt att bli krav på avgastest för nyare bilar som byggts om till etanoldrift, säger Håkan Johansson på Vägverket.

En Buick Estate Wagon från 1971 tillhör sålunda den exklusiva bilkategori som helt lagligt kan byggas om till att gå på etanol. Ett bränsle som sänker drivhuseffekten med 80% och innehåller 60% mindre skadliga ämnen än bensin. Drivmedlet är förnyelsebart, vilket innebär att det vid förbränning släpper ut samma mängd koldioxid som förbrukats av trädet som den producerats av.
Etanol, eller E85 som den kallas, blir idag allt vanligare på bensinmackarna så begränsad tillgång är snart inget problem.
Eftersom etanol innehåller mindre energi än bensin blir förbrukningen omkring 30% högre och motorn måste alltså modifieras. Detta kan göras på vilken bil som helst men konverteringen kan se lite olika ut beroende på hur bränslesystemet är byggt. Ett första steg att miljöanpassa min Buick med 7,5 liters V8 var att uppgradera från förgasare till elektronisk bränsleinsprutning. Fördelen med insprutningen - som plundrats från en skrotad Chevrolet van från 1989 - var att kunna kontrollera motorns förbränning, vilket får bränsleförbrukning och utsläpp att minska. Växellådsbyte till en modern fyrstegsautomat med turbinlåsning sänkte förbrukningen ytterligare.

Bränsletrycket har inte ändrats eftersom chipet i databoxen kalibrerats om. Spridarna i motorn är också original eftersom de har goda marginaler att hantera den extra mängden bränsle som krävs. Allt som är gjort är att chipet optimerats.

Med E85 i tanken fick bränslemängden kalibreras om i chipet för att V-åttan inte skulle hacka. Men en fördel med etanol är högt oktanvärde vilket gör att förtändningen kan ökas utan att motorn spikar. Förbränningen blir då bättre och kompenserar delvis bränslets lägre effektivitet.
Resultatet är klart över förväntan. Det känns som om varenda en av Buickens 315 hästkrafter finns kvar när man gasar på och det luktar inte buss om avgaserna. Efter 5 års körning har inga problem uppstått och tankandet har nästan blivit något att se fram emot. En liter E85 kostar 7,80 och man träffar alltid någon etanolkompis att prata med vid den blå pumpen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bränsletrycket har inte ändrats eftersom chipet i databoxen kalibrerats om. Spridarna i motorn är också original eftersom de har goda marginaler att hantera den extra mängden bränsle som krävs. Allt som är gjort är att chipet optimerats.