Vi monterar skruvkompressor och bränsleinsprutning på familjeraketen.
Kompressorn monteras med en adapterplatta på TBI-insuget.
Här sitter kompressor och TBI-insprutning på plats och det är dags för provstart. Kablar och arrangemang för luftrenare är provisoriskt dragna och kommer senare att städas upp. Men man ser att förutsättningar för en snygg och proper installation finns.

Överladdning har använts på motorer för att höja verkningsgraden ända från bilismens begynnelse. En av de modernare varianterna är skruvkompressorn som genom sin kompakta och effektiva konstruktion har blivit framgångsrik både i racing och i bilindustrin.
 På marknaden har det funnits färdiga satser att köpa sedan ett tag, men kostnaderna har ofta avskräckt hobbymekarna. Och även om tekniken är ganska okomplicerad så kan det verka lite hemligt med drivremmar och hjul som ska lira ihop med annan kringutrustning på motorn. Man köper inte gärna en fabriksny kompressor för 20 000 för att se om det kanske går.
 Kompressorn är fortfarande en kostsam investering men något som blivit enklare att få tag på är insprutade V8-motorer med serpentinremsdrivning från skrotade 80-talsvanar. Det gör att förutsättningarna har blivit mycket roligare. Här har vi plockat ihop en Cheva 350 med TBI-sprut och Autorotor skruvkompressor från J:M Tech i Gustavsberg. Kompressorn monterades av J:M Tech i Gustavsberg. Bröderna Mattias Oscarsson (vänster) och Jan-Erik Oscarsson (mitten) startade företaget 2003 och har bägge ett förflutet hos Opcon Autorotor där de jobbat med produktutveckling och racing. Till höger står Anders Engstrand som äger försöksbilen, en Cheva Caprice HGV -66. Efter en säsongs körning kan han konstatera att bilen blivit bra mycket trevligare att köra. Framför allt är vridet fantastiskt, menar han.


TBI-sprut är MAP-baserat vilket betyder att det arbetar utifrån motorns vakuum och saknar luftmängdsmätare. 1 bar motsvarar atmosfäriskt tryck och när vi trycker gasen i botten blir det atmosfäriskt tryck i insuget. Men vid överladdning fortsätter trycket förbi 1 bar. Det gör alltså att man måste använda en MAP-sensor som mäter både sug och tryck. En standard MAP-sensor har sålunda ett mätområde på 1 bar medan en typisk MAP-sensor för överladdning går till 2 bar. Alltså 1 bar undertryck + 1 bar övertryck.


Drivningen hålls på plats med en pressad stålplåt som bultas på blocket. Denna kommer från Cheva Van och det är klokt att plocka annan kringutrustning från samma motor - som generator, vattenpump, servopump och eventuell ac-kompressor. Med hjälp av distanshylsor och utskurna plattor i 10 mm aluminium kan ett snyggt specialanpassat montage av kompressorn göras.

 

En fabriksny GM Goodwrench 350 kan vara ett alternativ om man inte vill banka ihop en egen maskin. Fördelen med att montera kompressor är att motorn gärna kan vara i standardskick med låg kompression. Det behövs alltså inga dyra trimbitar i maskineriet. Skruvkompressorn tar in  luften i bakkant vilket gör att installationen inte tar plats på höjden. I standardutförande ger den här motorn drygt 200 hästkrafter. Med kompressorinstallation siktar vi på att ut 100 hästar till. Men det går att få ut betydligt mer om man vill.


Tryckimpregnerad TBI
Av Olle Wilson, text & foto. Artikel publicerad i Wheels oktober 2004

 

 

 

 

 

 

 

Kompressorn monteras med en adapterplatta på TBI-insuget.
Insprutning passar förträffligt till skruvkompressor och det finns adaptrar för montering av TBI-spjällhus. Att det hamnar på sniskan spelar ingen roll funktionsmässigt. Hela sprutet komplett med box togs från en Cheva G20 Van 1989.